Gå videre til hovedindholdet

Fugle

Sidste vinter begyndte jeg for alvor, at fodre havens fugle og jeg er helt sikker på, at fulglelivet er blevet rigere i haven hermed. Aldrig før har jeg set eller hørt så mange fugle på nuværende tidspunkt. 

Men jeg har været lidt irriteret over, at de steder jeg har hængt mejsekugler op, har været for langt væk fra stuens vinduer, så det har ikke været muligt at se hvilke fugle vi havde i haven. 

Samtidig med det, så bryder jeg mig ikke om de grønne net, som mejsekuglerne kommer i. Det er da mildelst talt irriterende at gå og samle de kunstige net op i haven, som naboerne ikke har fået samlet ind eller som er fløjet fra dem. Det synes jeg ikke, at min naboer skal udsætte for. 

Men, men - vi har et standpunkt til vi tager et nyt. Jeg vil gerne have fulglelivet så tæt på, at jeg kan nyde det inde fra huset. Derfor har jeg nu "overgivet" mig og hængt nogle stykker op i et træ i vores baghave - tæt på vinduerne. 

Så nu har vi fået fulglelivet tæt på. Det er så tæt på, at jeg har kunnet sætte mit kamera op og tage billeder gennem ruden. Jeg kan dog ikke komme så tæt på, at jeg fysisk kan trykke på udløseren, men jeg har heldigvis en fjernbetjent udløser. Så nu kan jeg sidde ved spisebordet og tage billeder uden fuglene bliver forstyrret.

Vi har en fuglebog; "Fugle ved foderbrættet. Artsbestemmelse og fodring" skrevet af Detlef Singer fra Aschenhoug Fakta. Det er en rigtig god bog for en "nybegynder" som mig, for dels er der fotos af hver enkel fugl og dels er der en beskrivelse af hvordan fuglen nemt kendes. Eksempelvis står der ved skovspurven; "...nemt genkendelig på den kastanjebrune kalot og den sorte plet på kinden." 


Og det er netop skovspurvene, som jeg har set mange af i baghaven. De er sociale fugle, som ofte besøger landsbyer i flok og gerne sammen med andre fugle. 

På det øverste billede har vi besøg af blåmejsen. En rigtig flot fugl, som er den eneste af vore småfugle med blå-gul fjerdragt. 

Derudover har jeg - indtil videre set, men ikke fået billeder af - stor flagspætte, solsort, gærdesmutte og 
husskade. 

Kommentarer

  1. Der er vist noget med, at skovspurven er mere udbredt i dag end gråspurven. Vi har besøg af mange fugle; men det er stort set de samme hele tiden. Forleden sad der pludselig en gærdesmutte på gesimsen uden for stuevinduet - det er en sjov oplevelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg faktisk, at du har ret i - har nemlig ikke lagt mærke til gråspurve i haven. Og gråspurve var der jo masser af, da jeg var barn, siger den nostalgiske.
      Jeg har også set en gærdesmutte. En sjov lille vimmer fætter med halen stående lige op :-)

      Slet
  2. Måske kommer der også en rødhals på besøg, sådan en har vi lidt længere hen på vinteren. Mon ikke også du får bogfinker, de er også ret almindelige. Vi har også somme tider kvækerfinker, de er meget flotte i farverne. Lige uden for mit vindue er et æbletræ med æbler på, de sidder for højt til at vi kan nå dem, men æblerne tiltrækker silkehaler (forleden dag) og i går var der sjakere. Men nu bor jeg jo også på landet :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih, det ville da være dejligt at få besøg af nogle af de andre fugle, som du nævner. Jeg bor faktisk også på landet - dog i en lille landsby, men det er tæt på mark, skov og sø, så mon ikke jeg også kan være heldig - det håber jeg :-)

      Slet
  3. Hej Susanne.Har faktisk lige købt en ordentlig pose med mejsekugler.Så håber jeg på at det ikke kun er de store skader (som vi har rigtig mange af)som spiser dem.
    Jeg vil også gerne have mange af de små fulgle i haven.God dag knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. God idée med mejsekuglerne. Vi har også nogle skader og jeg kan se, at de jager småfuglene væk, når de sætter sig for at tage for sig af retterne. Synes jeg har læst et sted, at de store fugle skal have et bræt, en pind eller lign. for at kunne sidde og spise. Så frithængende er bedst, hvis det kun er småfuglene vi ønsker i haven. Er ikke sikker på denne påstand, men synes det lyder logisk.

      Slet
  4. Dejligt med fugleliv i haven, men ja de grønne net er skrækkelige! Har selv lavet foderblanding sidste år, da jeg ikke orkede netop de skrigende net i vinterhaven...

    God aften og mange hilsner fra
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej der er absolut intet naturligt over de skrigende grønne og kunstige net. Jeg har netop også laven en foderblanding selv - måske kommer der et indlæg herom senere :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad