Gå videre til hovedindholdet

Kompostkværn

Vi har i en del tid gået og snakket om, om det kunne være en god idé med en kompostkværn. Idag faldt snakken igen på en kompostkværn, da vi stod for at skulle hente trailer og køre en del grene på genbrugspladsen. Så istedet for at hente trailer, var der ikke langt fra snak til handling.

Hurtigt søgte vi på nettet angående hvilken model, der var optimal til en mindre parcelhushave. Vi havde valget mellem en kompostkværn med valse eller med knive. Af fordele ved valsekværnen er der, at den støjer mindre end kværne med knive - 84 db mod 104 db - hvilket er en væsentlig reduktion i betragtning af, at vi gerne vil skåne egne ører, men så sandelig da også skåne naboerne for støj. Og så bor vi i et parcelhuskvarter, hvor støj man ikke selv producerer, kan virke ganske generende!

En anden fordel er, at den er meget bedre at arbejde med for hænderne, idet den ikke slår når grenene køres igennem - og det bekommer håndterapeuten vel! Og så til det evige "men" - ulempen ved valsekværne er, at flisen er lidt grovere end den flis der produceres på kværne med knive.


Fordelene overstiger ulempen ved en valsekværn, så derfor faldt valget på ovenstående kompostkværn. Da det nye "legetøj" kom i hus, skulle kværnen straks afprøves - men mere herom en anden dag!

Kommentarer

  1. Tillykke med kompostkværnen :-)
    Er spændt på at læse, om den lever op til jeres forventninger.

    SvarSlet
  2. Man bliver jo klog på mange ting her i blogland - vidste ikke om at der var en alternativ kværn med valser. Det støjsvage tiltaler mig - jeg ser frem til yderligere indlæg fra dig om dette dejlige legetøj og måske også et par billeder af flis´en.
    Hilsen Berit

    SvarSlet
  3. Hej Vivik
    Tak. Umiddelbart er flisen lidt grov, men kan se, at stykkerne trods alt er mast. Vi er selv spændte på, hvordan det går :-)

    SvarSlet
  4. Hej Berit
    Ja, det støjsvage tiltalte også os. Jeg er helt sikker på, at du kommer til at høre mere om kværnen og jeg vil gerne vise et billede af flisen :-)

    SvarSlet
  5. Spændt på at høre mere om den. Både det at kunne af med grenaffaldet, og at kunne blive selvproducerende med flis. Jeg bruger det meget på stier i køkkenhaven.
    Ha' en god søndag.
    Ina

    SvarSlet
  6. Hej Ina
    Jeg deler gerne mine erfaringer med den :-)
    Også en dejlig søndag til dig :-)

    SvarSlet
  7. Det synes jeg var et godt valg. Jeg kjøpte en med kniver for mange år siden og den er knapt i bruk. Jeg orker ikke lydet eller ristingen i hånden. Hvis jeg skulle kjøpt en ny ville det vært med valse. Lykke til med maskinen :)

    SvarSlet
  8. Hej Mia
    Rart at høre, at vi ikke er gået helt galt ved valg af model. Det bliver spændende at få den rigtig i brug :-)
    Ha' en dejlig mandag aften :-)

    SvarSlet
  9. Tillykke med den nye maskine..Skønt at kunne lave sit eget flis hjemme..Blir spændende at høre mere om..

    SvarSlet
  10. Hej Karina
    Tak. Jeg er helt sikker på, at I kommer til at høre mere :-)
    Ha' en dejlig tirsdag

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.